Toevalmanagement: ben jij er klaar voor?

Ik denk dat ik de meeste van mijn vrienden en kennissen niets hoef te vertellen over omgaan met veranderingen: als ik kijk naar mijn connecties zie ik dat het gros ervan hier ruimschoots ervaring mee (en ideeën over) heeft. Tenslotte worden we hier dagelijks mee geconfronteerd. Voor sommigen is het omgaan met veranderingen een wezenlijk onderdeel van zijn of haar werk. ‘Verandermanagement’ is een woord wat in hun vakgebied dan wordt gebruikt. En bij verandermanagement heb je ook te maken met onverwachte veranderingen die niet te voorspellen zijn. Die toevallig zo gebeuren maar waar je wel iets mee wilt kunnen doen.

Maar dingen gebeuren niet toevallig, en ook al kun je niet altijd direct de waarde en betekenis ervan zien, je kunt wel leren het toeval in je voordeel te gebruiken. Toeval hoeft niet zinloos zijn: onverwachte veranderingen zijn prachtige kansen voor nieuwe ontdekkingen. In de wetenschap wordt dit al omarmd en hebben ze er het woord serendipity aan gegeven. Het voordeel is dan dat je het niet meer over toeval hoeft te hebben, want zeggen dat toeval je iets fantastisch heeft opgeleverd is toch maar vaag en zweverig. Dan klinkt serendipity veel beter. Veel ontdekkingen en uitvindingen zijn door serendipity ontstaan – door toeval dus. Serendipity is toevalmanagement: je zorgt dat het onverwachte waar je niet bewust voor hebt gekozen betekenis krijgt en iets zinvols oplevert.

Verandermanagement zijn we wel vertrouwd mee. Maar hoe zit het met toevalmanagement? Durven we toe te geven dat toeval zonder uitzondering nuttig kan zijn en vooruitgang stimuleert? Durven we toeval altijd in ons voordeel te gebruiken? In het oude China wisten ze er wel raad mee. Daar werd toeval als een objectieve en onpartijdige raadgever gezien. Het Chinese Boek der Veranderingen is de optimale neerslag daarvan.

Na meer dan dertig jaar voornamelijk voor en met particulieren gewerkt te hebben wil ik kijken hoe ik met het Boek der Veranderingen toevalmanagement kan inzetten en leren aan het bedrijfsleven. Aan managers die wel weten hoe ze veranderingen moeten managen maar die ook meer aan het toeval willen overlaten. Mensen die toeval niet (meer) als hindernis willen zien maar als eye-opener. Die willen leren dat toeval net zo gewoon is als een Johari Venster of elke andere managementtool. 

Het bedrijfsleven is voor mij nieuw en spannend terrein en dus zoek ik naar ervaringen en mensen die me willen helpen deze ervaringen te vinden. Als jij denkt dat je klaar bent om toevalmanagement in je werk (maar misschien ook privé) te integreren neem dan eens contact met mij op. Ik zie deze nieuwe richting als een spannende reis en ik hoop dat jij mijn reisgenoot wilt zijn.

Toevalmanagement: ben jij er klaar voor?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.