Agenda

nov
16
za
Yijing Symposium 2019 @ Amsterdam Arts Center
nov 16 @ 10:00 – 17:00

Yijing Symposium november 2019: ‘Trigrammen en Bewegende Lijnen’

De beginnende Yijinger, maar ook de meeste gevorderden, beschouwen de teksten die aan de hexagrammen en lijnen gekoppeld worden als de belangrijkste informatiebron voor het duiden van het antwoord. Met name in ons land ontwikkelt zich een cultuur die informatie haalt uit de trigrammen, nog voordat teksten gelezen worden.  De Yijing beschrijft de veranderingen die in het NU besloten liggen. Hoe ga je dan om met een of meer bewegende lijnen? Wordt dan de toekomst voorspeld?  

Twee van de koplopers rondom dit thema houden een keynote over dit thema. Daarnaast zijn er break-out sessies waarin de trigrammen en bewegende lijnen op weer een andere wijze ervaren kunnen worden.

Dit is een uniek symposium wat zijn gelijke niet kent in de (internationale) Yijing gemeenschap. Belangrijke thema’s die de grondslag vormen van de Yijing worden besproken, maar vooral ook de praktische kant van het werken met trigrammen en bewegende lijnen komt aan bod. Als je je kennis en ervaring met de Yijing op unieke wijze wilt verbreden is dit een dag om niet te missen.

Programma 16 november in Amsterdam Art Center:  

10:00 – 10:30 inloop en registratie
10:45 – 11:30 keynote Harmen Mesker
11:40 – 12:20 eerste parallelle break-out sessie
12:30 – 13:15 lunch
13:15 – 13:45 gezamenlijk evaluatie van de break-out sessies
13:45 – 14:30 keynote Marcel Dierselhuis
14:30 – 15:00 pauze
15:00 – 15:40 tweede parallelle break-out sessie
15:50 – 16:15 gezamenlijke evaluatie van de break-out sessies en de dag
16:15 – 16:45 drinks en hapjes  

Twee keynotes

Keynote Harmen Mesker: ‘De bewogen geschiedenis van bewegende lijnen’
Dat bij het creëren van een hexagram middels de munten-, duizendblad- of andere methoden lijnen kunnen worden aangemerkt als ‘bewegend’ wordt door vrijwel alle gebruikers als vaststaand feit geaccepteerd. Maar waar komt dit idee van bewegende lijnen vandaan? En klopt het eigenlijk wel hoe we er tegenwoordig naar kijken? Harmen neemt je mee door de geschiedenis van bewegende lijnen, waarbij tevens enige heilige huisjes en valse aannames met enthousiasme worden neergehaald. Na deze keynote zal je kijk op bewegende lijnen nooit meer hetzelfde zijn.

Harmen Mesker, geboren op 17/08/1966. Sinds 1983 is hij begonnen aan een intensieve studie van de Yijing, haar achtergrond, geschiedenis en gebruik in het oude China. Boeken van zijn hand zijn ondermeer: De I Tjing in ons Leven (1986, uitg. Schors, Amsterdam), De I Tjing Stap voor Stap (2017), I Ching Agenda 2000 & 2001, Yijing Astrologie (2012), inleiding bij hernieuwde uitgave van Richard Wilhelm’s Verandering en Duur in de I Tjing (2001) en eindredacteur van de nieuwe Wilhelm‐uitgave (2016). Artikelen voor Bres, Prana, Mantra en Tijdschrift voor Parapsychologie. Oprichter van Yijing Research Center, met daaraan gekoppeld een website waarop hij zijn laatste projecten en artikelen plaatst; www.yjcn.nl. Harmen Is regelmatig een vraagbaak voor vertalers van oude Chinese teksten, geeft workshops en cursussen. Hij is mede-oprichter en bestuurslid van de Stichting Yijing Studies.

Keynote Marcel Dierselhuis: ‘Trigrammen en bewegende lijnen in de Yijing’
Volgens Marcel kun je de Yijing opgebouwd zien uit drie lagen of invalshoeken, die ook min of meer de chronologische ontwikkeling volgen. Naast de kosmologische laag onderkent hij een Daoïstisch laag (hoe kan ik mijzelf beter kennen en in wijsheid groeien) en een Confucianistische laag (hoe heb ik mij in mijn directe omgeving en in de maatschappij te gedragen). De keynote gaat in op de kosmologische laag. Deze beschrijft de oorspronkelijke Chinese kosmologie, waar ook systemen als FengShui en de medische toepassingen uit zijn ontstaan. In het Westen beschrijven we deze laag vanuit de kwantum fysica met complexe wiskundige formules, daar waar de Yijing een veelomvattende beeldtaal hanteert. In deze keynote worden de trigrammen en de bewegende lijnen vanuit deze laag behandeld. De hexagrammen en de onderdelen waaruit die zijn opgebouwd worden als energetische patronen gezien, waar een heel arsenaal aan betekenissen aan wordt ontleend. 

Marcel Dierselhuis, geboren op 04/02/1948, kent en werkt met de Yijing sinds 1973, maar maakt hier sinds het begin van deze eeuw pas echt studie van. Voor hem zijn Han Boering en Harmen Mesker belangrijke leermeesters, die ieder hun eigen verdieping van de Yijing hebben onderzocht. Als technisch onderlegde analyticus bewandelt hij een derde weg, die de Yijing vanuit een hedendaagse visie meer dan veel anderen als systeem-opzet onderzoekt en daarin met name de kracht van de energetische patronen onderkent. Van begin af aan concentreert hij zich op de toepassing van de Yijing binnen organisaties en het bedrijfsleven (https://betterdecisioninstitute.com).  Zijn 4-daagse cursus De Verandering (gestart in 2012) is op die doelgroep gericht. Recente artikelen van hand zijn verschenen in The Optimist (thema ‘synchroniciteit’) en Mantra 19. Hij is mede-oprichter en voorzitter van de Stichting Yijing Studies.

Keuze uit drie Break-out sessies (deze worden tweemaal gehouden).

Sessie A
Guido Lamot: Yijing in samenspel met tai chi-Chi kung.
De Yijing en Tai chi–Chi kung hebben een zelfde oorsprong in het oude China, beide maken gebruik van een onuitputtelijke beeldentaal. Met symbolische bewegingen uit Tai chi–Chi kung zullen we lichaam en geest aanwenden om Yijing-wijsheid uit te beelden. In deze workshop gaan we hexagram 46 het Omhoogdringen uitwerken; binnen in de aarde groeit het hout, een boom ontluikt. Onze aandacht kan bewegen in de macro-cosmic-orbit waarin de chi vloeit in twee centrale kanalen: gouverneur- en conceptiemeridiaan, die het opstijgen van yang en het neerdalen van yin in zich hebben. Twaalf hexagrammen corresponderen met deze kringloop.

Guido Lamot is geboren in België in 1945. Hij stichtte in Vlaanderen (Sint-Niklaas) in 1970 een Yoga-vedanta vereniging en in 1982 in Drenthe (Taarlo) een Tao-Centrum met een lerarenopleiding voor yoga, chi-kung, adem en energie. Hij is freelance docent Oosterse filosofie (Yoga, Advaita Vedanta, Zen, Taoïsme) aan twee academies voor psycho-sociale-wetenschappen. Hij geeft lezingen en bewegingsoefeningen in diverse centra.

Sessie B
Carla Hofland: Hoe dan? Inzichten zonder het Boek.
Welkom in de workshop van Carla Hofland. Als gecertificeerd I Tjing coach helpt zij mensen met het interpreteren van de inzichten die de Yijing hen geeft. Wist je dat, zodra de trigrammen gevormd zijn, de antwoorden eigenlijk al direct voor je neus liggen? Zonder het Boek der Veranderingen open te slaan. Aan de hand van een casus uit haar praktijk zie je hoe dat werkt. Er wordt gekeken naar de trigrammen, de bewegende lijnen, de kerntrigrammen en de zogenoemde baoti’s. En het Boek? Dat blijft voor de verandering in deze workshop dicht.

Carla Hofland is al ruim 25 jaar bezig met de Yijing. In 2016 richtte zij CO_TJING® inzicht en uitlegop en helpt zij mensen met het raadplegen van de Yijing en het begrijpen van de inzichten. Via Stichting Yijing Studies waar Carla bestuurslid was, ontmoette zij Harmen Mesker. Bij Harmen heeft Carla een ruim 4-jarige Yijing studie gevolgd. Doel van de studie: interpretaties van inzichten aan de hand van de trigrammen. Sinds januari 2019 is Carla een door Harmen Mesker gecertificeerd I Tjing (Yijing) coach.

Sessie C
Henk Melching: De OmniMono muntenmethode.
Door snelheid uit processen te halen, komen vaak nieuwe inzichten tevoorschijn. Dit geldt ook voor hoe we de lijnen in een hexagram verkrijgen met behulp van de munten. Door met 1 munt te werpen en al zijn informatie te verwerken is het mogelijk om trigraminformatie te koppelen aan de individuele lijnen. Daarna ontstaat een veld aan informatie die verborgen blijft als men de lijnen werpt met 3 munten. De methode is een analogie van de duizendbladmethode welke door Zhang Li 張理 in Yixiang Tushuo Neipian 易象圖說外篇 (1364)  beschreven is, maar nu de versie met munten. De methode nodigt gebruikers om de kwaliteiten van de trigrammen in te zetten per lijn. Als men daarin dieper gaat kijken ontstaan weer nieuwe hexagrammen. Tevens zal ingegaan worden op hoe trigrammen worden opgebouwd, en welke informatie daarin zit gebruikt kan worden. De sessie zal uitleggen hoe de inzichten tot stand zijn gekomen, maar tevens zal de sessie een gezamenlijke oefening inhouden, met als doel alle kennis van trigrammen welke je bezit in te zetten in het duiden van een hexagram. We laten het zwarte boek van Richard Wilhelm even dicht, en zetten onze intuïtie in over de verkregen informatie.

Henk Melching, (1962), is in het dagelijks leven als ICT specialist een ‘Incident response Consultant’ waarbij logica de boventoon voert. Hij is al ruim 25 jaar bezig met de Yijing, en zijn liefde gaat vooral uit naar de trigrammen en de wijsheid welke daarin verborgen ligt. Deze worden ingezet samen met de strategieën van Sunzi.

Kosten en aanmelding:

Deelname aan het symposium en catering €90. Inschrijving is tot 1 november mogelijk.
Early Bird: Bij aanmelding en ontvangen betaling vóór 15 september 2019, bedragen de kosten €75.
De Stichting Yijing Studies kan geen BTW verrekenen.

Opgave door je aan te melden via symposium@yijingstudies.nl .

De organisatie behoudt zich het recht voor het symposium te annuleren. In dat geval wordt het door u betaalde bedrag teruggestort.

Locatie:
Het Amsterdam Art Center is zowel met eigen vervoer als met openbaar vervoer goed te bereiken. In het gebouw zijn zeer veel kunstwerken te zien en opgeslagen. Het AAC ligt tegenover station Sloterdijk.

Adres:
Donauweg 23
1043 AL Amsterdam.

Ter plekke vrij parkeren.
Zie www.amsterdamartcenter.nl 

Trein: treinstation Amsterdam Sloterdijk.

nov
22
vr
Yijing & Traditionele Chinese Geneeskunde @ OTCG
nov 22 @ 10:30 – nov 23 @ 17:00

Aan de beroemde arts Sun Yikui (ca. 1522-1699) worden de volgende woorden toegeschreven: “Als je Yijing niet kent, ben je niet in staat om een geweldige arts te worden genoemd.” Verschillende artsen in de Chinese geschiedenis gebruikten de Yijing, het Chinese Boek der Veranderingen, als een diagnostisch hulpmiddel om dieper inzicht te krijgen in de conditie van een patiënt of om de oorzaak van een ziekte aan te wijzen. Maar hoe deden ze dat? Een van de tools die ze gebruikten was Wenwanggua.

In deze fascinerende tweedaagse workshop zullen we het gebruik van de hexagrammen uit de Yijing als een diagnostisch hulpmiddel in de Chinese geneeskunde onderzoeken. Je leert:

 • • een korte geschiedenis van de Yijing
 • • een korte geschiedenis van de Chinese en Yijing-geneeskunde
 • • de componenten van een hexagram en hun toepassing:
  • trigrammen
  • lijnen
  • … en hun relaties
  • o de waarde van deze componenten voor een diagnose
 • • De toepassing van Wenwanggua 文王 卦 voor medische doeleinden:
  • de wuxing 五行, ‘the Five Phases’ en waar ze te vinden zijn in een hexagram
  • het doel van de liuqin 六親, ‘de zes relaties’ en hun onderlinge verbanden
  • de functie van de lijn Officer & Ghost als indicatie van de ziekte en de Children lijn als indicatie voor de behandeling
  • de toepassing van de ganzhi 干支 Stammen en Takken en waar ze te vinden zijn in een hexagram
  • de zwakte en sterkte van de wuxing, liuqin en ganzhi in een hexagram en wat dit betekent voor jouw diagnose
 • • voorbeelden van medische Wenwanggua uit de klassieke en moderne literatuur.

Aan het einde van deze workshop heb je Wenwanggua leren kennen als een hulpmiddel dat je eigen oorspronkelijke diagnose aanvult.

De workshop wordt geleverd met een (Engels) werkboek dat al het materiaal bevat dat gedurende de dagen zal worden behandeld.

Lesgever: Harmen Mesker.

Over Harmen Mesker
Harmen (1966) begon zijn studie van de Yijing in 1982 toen hij zestien jaar oud was. Zijn belangrijkste interesses zijn de geschiedenis en taal van de Yi, evenals het oudste gebruik van het boek in het vroege China. Hij is onlangs begonnen met een YouTube-kanaal (genaamd YiTube) dat instructievideo’s zal laten zien over alle aspecten met betrekking tot de Yi. Op zijn website www.yjcn.nl deelt hij zijn nieuwste projecten evenals een lopend onderzoek over de tekst van het Boek der Veranderingen. Harmen wordt veelvuldig geraadpleegd om te helpen bij de vertaling van oude Chinese teksten en heeft een adviserende rol in verschillende Nederlandse vertalingen van neidan-teksten in de Daoïstische innerlijke alchemie.

Lesdata:
 • 22/11/2019
 • 23/11/2019

Lesuren:
vrijdag: 10u30 – 18u30
zaterdag: 9u00 – 17u00

Prijs:
280€.

Toelatingsvoorwaarden:
acupuncturisten, tuina therapeuten, basiskennis TCM.
Minimum aantal deelnemrs: 10

Algemene info:
Lees hier alles over de algemene info ivm. de cursussen.

Erkenning:
Deze cursus van OTCG wordt erkend door de meeste beroepsverenigingen in België en Nederland.

Inschrijven:
https://www.otcg.be/nl/i-tjing-en-tcm

nov
30
za
tweedaagse workshop Wenwang Gua @ Nieuwetijdswinkel Ladonna
nov 30 @ 10:00 – 17:00

De Wuxing 五行, beter bekend als de Vijf Elementen, zijn in het Westen al aardig ingeburgerd. Wie zich bezighoudt met Feng Shui, Chinese astrologie of Chinese voedingsleer en geneeskunde zal ze regelmatig tegenkomen. Minder bekend is de toepassing van de Wuxing bij het gebruik van de Yijing, en dat terwijl deze combinatie al meer dan tweeduizend jaar in China wordt toegepast. Deze methode staat bekend als Wenwang Gua 文王卦, het is een methode die sterk verbonden is met Chinese astrologie en andere voorspeltechnieken uit het oude China.

Naast de Vijf Elementen wordt er bij Wenwang Gua gebruikgemaakt van de Stammen en Takken van de Chinese kalender, en de combinatie van dit alles levert een schat aan informatie op die je kan gebruiken voor het interpreteren van een antwoord van de Yijing. De tekst van de Yijing wordt niet gebruikt; alle inzichten zitten verborgen in het hexagram en de vele lagen die er via Wenwang Gua in te ontdekken zijn. De Vijf Elementen laten de dynamiek zien die in het hexagram verborgen is; relaties tussen de trigrammen, de lijnen en hexagrammen worden zo zichtbaar en vertellen je welke bewegingen er plaatsvinden in de situatie waarvoor je de Yijing hebt geraadpleegd. Als een hexagram een plaatje is, een afbeelding van een situatie, dan komt door de Vijf Elementen die afbeelding tot leven. Vooral bij relatievraagstukken zijn de Wuxing een waardevol instrument, maar ook bij algemenere vragen kunnen ze nuttige informatie geven.

In deze tweedaagse workshop leer je in detail hoe je de Wenwang Gua methode toepast. In detail behandelt de workshop het volgende:

Dag 1

 • de oorsprong van Wenwang Gua
 • achtergrond van de Wuxing en hun onderlinge relaties
 • de Wuxing bij de hexagrammen, de trigrammen en de lijnen
 • …en hoe dit alles het hexagram in beweging brengt
 • de betekenis en toepassing van de Jij & Ander-lijnen (shi 世 en ying 應)
 • de betekenis en toepassing van de Zes Relaties (liuqin 六親) en de Toegepaste Essentie (yongshen 用神)
 • Verborgen Relaties: de fushen 伏神 en de feishen 飛神

Dag 2

 •  toepassing van de Stammen en Takken van de Chinese kalender
 • liuhe 六合, liuchong 六沖 en sanhe 三合: speciale Takken-combinaties en hun betekenis
 • xunkong 旬空: de betekenis van Afwezige Takken
 • het effect van bewegende lijnen: dongyao 動爻 en jingyao 靜爻
 • sterke en zwakke lijnen en hun consequenties
 • timing: hoe kies je het juiste moment

Beide dagen

 • voorbeelden uit de klassieke Wenwang Gua boeken
 • leren door oefenen & uitproberen: doen, doen, doen.

Na afloop van deze tweedaagse workshop heb je geleerd hoe de Wenwang Gua methode werkt, welke waardevolle informatie de onderliggende systemen bevatten voor een uitgebreidere duiding van de Yijing, en hoe je deze informatie zinvol kunt toepassen bij het raadplegen. Je hebt er een uniek en krachtig instrument bijgekregen om in de antwoorden van de Yijing diepere betekenissen te ontdekken. Ook heb je geleerd hoe je op deze manier de Yijing kunt verbinden aan andere disciplines als Feng Shui, Traditionele Chinese geneeskunde, Chinese astrologie, enz.

Inbegrepen

 • werkboek (gedeeltelijk in het Engels)
 • een uniek kaartspel wat speciaal voor deze workshop is ontworpen
 • een gelamineerde cheat sheet waarmee je snel alle aan het hexagram gekoppelde informatie kunt opzoeken

Wanneer

 • 30 november & 14 december van 10:00 – 17:00

Waar

 • Nieuwetijdswinkel Ladonna
  Zadelmakerstraat 8
  1315 AP Almere

Prijskaartje

 • € 185,– (voor particulieren incl. BTW; voor bedrijven excl. BTW)

Meedoen

 • Vul onderstaand formulier in en ik reserveer een plekje voor je! Er zijn nog 4 plaatsen beschikbaar.

Ik meld me aan!


Kijk hier voor de annuleringsvoorwaarden: https://www.i-tjing.info/annuleringsvoorwaarden/

jan
15
wo
Cursus Leren werken met de I Tjing @ Dienstencentrum Sconevelde
jan 15 @ 20:00 – 22:00

De Yijing (I Tjing) is een van de belangrijkste boeken, zo niet het belangrijkste, uit de Chinese geschiedenis. Sinds meer dan vijfentwintighonderd jaar wordt de Yijing gebruikt als orakel wat inzicht geeft in de situatie van de vragensteller en je kan helpen als een zeer krachtig instrument bij het nemen van beslissingen en het peilen van onduidelijke situaties. Tijdens deze cursus leer je hoe je de Yijing kunt gebruiken. Je leert hoe de antwoorden worden verkregen, en hoe ze  met verschillende methodes  kunt interpreteren om tot een zinvolle uitkomst te komen. We voegen ook een eeuwenoude traditie toe: we gaan kijken hoe de Vijf Elementen, bekend van Chinese astrologie en Feng Shui, al meer dan tweeduizend jaar een plaats hebben in de toepassing van de I-Tjing en hoe je ze zinvol kunt duiden als je de I-Tjing raadpleegt. Door de Vijf Elementen wordt de I-Tjing een grenzeloze bron van informatie waar je voor elke gelegenheid gebruik van kunt maken.

Inhoud cursus:  Inleiding, vragen leren stellen – Geschiedenis van de Yijing –   De  achterliggende filosofie – De  Yijing raadplegen – De acht trigrammen – De Vijf Elementen – Voorbeelden, eigen sessies uitleggen en toelichten

Deze cursus bestaat uit 6 avonden

De eerste avond gaat door op woensdag 15 januari 2020
begint om 20 uur stipt

Volgende avonden zijn telkens op woensdag
22– 29 januari & 5 – 12 – 19 februari 2020

In het Dienstencentrum Sconevelde
Brieversweg 334
8310 Brugge Sint-Kruis

De leraar: Harmen Mesker

 • Harmen (1966) begon zijn studie van de Yijing in 1982 toen hij zestien jaar oud was
 • Houdt zich bezig met de geschiedenis en taal van de Yi, evenals het oudste gebruik van het boek in het vroege China
 • Studeerde Chinees om de laatste ontwikkelingen bij te houden en de oudste Chinese boeken over de Yi te kunnen lezen
 • Is een van de initiatiefnemers van de Stichting voor Yijing Studies
 • Is oprichter van Yijing Research Center
 • Hoofdredacteur van de vernieuwde versie van de Nederlandse editie van de Yijing-vertaling van Richard Wilhelm.
 • Auteur van De I Tjing stap voor stap bij uitgeverij AnkhHermes.
 • Wordt veelvuldig geraadpleegd om te helpen bij de vertaling van oude Chinese teksten en heeft een adviserende rol gehad bij verschillende Nederlandse vertalingen van Daoïstische neidan teksten

 

Deelnemingsprijs bedraagt 165 EURO
voor de 6 avonden. Het boek De I-Tjing stap voor stap kost €16. Het aantal deelnemers is beperkt. Heb je belangstelling,
stort dan een voorschot van 40 EURO
op rekeningnummer
BE16 7775 9146 7074
BIC GKCCBEBB
Je kan ook aan Ingrid persoonlijk cash betalen. Enkel wie een voorschot betaald heeft, wordt ingeschreven. Meer inlichtingen te bekomen bij Ingrid Hotton (050 / 35 22 49)
Blekkaard 27
8310 Assebroek
E-mail: ingridhotton@skynet.be
www.ingridhotton.be

Reacties zijn gesloten.