Harmen

Aangemaakte reacties

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • In reactie op: Hexagram 42 met regel 5 en 6 bewogen #610
  Harmen
  Sleutelbeheerder

  Ik had in mijn aantekeningen geschreven, na 6 worpen tel je alles op. Dat alles heb ik te letterlijk genomen

  😀 Weer wat geleerd dus. Toch was het niet helemaal zo gek; er staat me vaag iets bij dat ik iets soortgelijks ook wel in oude Chinese Yijing-boeken ben tegengekomen….dan telde je de lijnwaarden bij elkaar op, goochelde er nog wat mee en dan hoorde er bij de uitkomst een cryptisch vers…. Volgens mij was het Tieban Shenshu maar dat weet ik niet helemaal zeker. In ieder geval deed je iets waar de Chinezen niet zo vreemd van zouden hebben opgekeken. 🙂

  In reactie op: Hexagram 42 met regel 5 en 6 bewogen #608
  Harmen
  Sleutelbeheerder

  Dag Monique, wat jij doet met het optellen van de ‘lijnwaarden’ van de trigrammen is heel creatief maar niet iets wat je van mij hebt en is ook niet de manier om hexagrammen te maken. Maar je schreef ook:

  Onderste trigram (onderste) 1e lijn gooide ik 8 ( 3+3+2 )
  2e lijn 7 ( 2+2+3)
  3e lijn 8 (3+3+2)
  
  Totaal 23 onderste trigram
  
  Bovenste trigram
  
  1e lijn (onderste) 7 (2+2+3)
  2e lijn 6 (2+2+2)
  3e lijn 6 (2+2+2)

  Dat is dan trigram Water onder en trigram Donder boven, en dát klopt weer met je allereerste bericht. Dat gaat dus goed. Alleen is dit niet hexagram 42 maar 40. Oftewel je gooit het hexagram helemaal prima, maar het bij elkaar optellen van de ‘lijnwaarden’ heeft hierin geen nut en hoef je dus ook niet te doen.

  De meeste Yijing-vertalingen hebben een tabel om het juiste hexagram te vinden. Mocht je geen Yijing hebben: geen probleem, zo’n tabel is bv. ook te vinden op de site van Lotti Heyboer: http://www.yijing.nl .

  Ik doel op blz 45 van het Boek De I Tjing Stap voor Stap van Harmen, daar staat onderaan de blz. het volgende trigram: onderste Het Meer bovenste De Hemel is hexagram 10. Wil dat dan zeggen dat die combinatie altijd Hexagram 10 is?

  Jazeker. Een combinatie van 2 trigrammen levert altijd hetzelfde hexagram op. Gelukkig wel. Het is dan wel het Boek der Veranderingen maar het moet niet té veranderlijk worden 😉

  In reactie op: Hexagram 39 "De Hindernis" #603
  Harmen
  Sleutelbeheerder

  Dag Iris,

  Je zegt op het laatst ‘dat een ja/nee antwoord niet echt aan de orde is, maar meer hoe ik het doel zou kunnen verwezenlijken.’ Dat laatste hoeft het eerste niet uit te sluiten, ik denk dat beide gegeven in het antwoord zitten. Je vroeg ‘Past het goed bij mij om beroepsmatig als astroloog of coach te gaan werken.’ en dat is een gesloten vraag waarop alleen ja of nee als antwoord mogelijk is. En dat zal de Yijing dan ook geven, daar is het tenslotte een orakel voor. Maar het kan wel een ‘ja, mits’ of ‘nee, echter’ antwoord zijn, en ik denk dat daar bij jou ook sprake van is.

  Wat ik zelf altijd eerst doe bij zo’n past-iets vraag is kijken in hoeverre de trigrammen passen bij het onderwerp. Hoe beter de trigrammen passen, hoe meer ik het zie als een ‘ja’ antwoord op de vraag. Stel dat er een hexagram zou zijn met de naam ‘Appeltaart’ en ik vraag aan de Yi of ik appeltaart kan bakken en ik krijg dan vervolgens dát hexagram dan zie ik het als een volmondig ‘ja’. Zoiets.

  Jij hebt een hexagram met onderin trigram Berg. Staat dat voor kwaliteiten/eigenschappen die passen bij een astroloog of coach? Berg is vrij introvert en maakt moeilijk contact, en dat lijkt me voor een beroepsmatige coach die de boer op moet vrij lastig. Dit is ook wat je zelf uitstekend ziet en verwoord hebt. Berg heeft van nature ook geen inlevingsvermogen, hij is vrij star en rigide. Als coach lijkt me Berg een lastige eigenschap dus wellicht zit hier een leerpuntje in.

  Het bovenste trigram Water is een ander verhaal: dat is onafhankelijk, gaat z’n eigen weg en is in staat te dealen met emoties, angsten en onzekerheden. Zaken waar een coach vaak mee te maken krijgt, dus dit trigram vond ik wel mooi passen.

  Die twee resumerend lijkt het er op dat je een prima coach bent als het gaat om inlevingsvermnogen en op de juiste manier contact maken met je doelgroep, maar is er nog een innerlijke schulp welke je moet doorbreken om die doelgroep te bereiken.

  Je zegt, “Berg zou mij kunnen zeggen het voorlopig nog even bij het oude te laten, dat de tijd er nog niet voor is of eerst innerlijke rust vinden en me op mijn eigen processen concentreren, alvorens op die van andere mensen.” Maar dat is geen antwoord op je vraag “Past het goed bij mij om beroepsmatig als astroloog of coach te gaan werken.” Innerlijke rust kan altijd helpen, maar tegelijkertijd is zoiets als Berg dan voor een ondernemer die clientèle moet vinden niet bevorderlijk. Oftewel het is een ‘ja echter’ antwoord: Berg kan staan voor een kleine hindernis die je kunt overwinnen als je er echt voor wilt gaan.

  In het verlengde van bovenstaande: je schrijft, “Het kan zijn dat ik me met de stroom mee moeten laten gaan en kijken waar het schip strandt.” Maar ook dat is geen antwoord op je vraag – je wilt weten of ‘het’ past. Je vroeg niet ‘wat moet ik doen?’.

  In jouw boek Harmen staat bij personen, Psycholoog. Wijst dit misschien op de richting die ik op zou willen gaan, coaching e.d.? Ik twijfel heel erg of ik echt de vaardigheden heb of zou kunnen ontwikkelen om dit vak uit te gaan oefenen, maar het triggert blijkbaar wel heel erg.

  Oh zeker, Water past prima bij het doel wat je voor ogen hebt. Ik twijfel er niet aan dat de vaardigheden die je nodig hebt dat je die – indien nodig – kunt ontwikkelen. Maar Water geeft aan dat je in dit beroep vooral je gevoel moet volgen en niet teveel je ratio gebruiken. Het feit dát je dit trigram krijgt geeft aan dat je dat nu ook al kúnt, want in mijn optiek is het hexagram altijd gekoppeld aan het nu. En wat je zelf al aangeeft: “Vooral ook mijn eigen weg gaan en zekerheden loslaten.” Ga niet prat op de boeken en de regeltjes. En laat nou net dát zijn waar berg moeite mee heeft. Dat is wat dit beroep voor jou een uitdaging maakt, want wil je succesvol zijn (en daarmee bedoel ik niet veel cliënten hebben en rijk worden) dan zul je je USP’s moeten vinden, en dat lukt je alleen maar middels het trigram Water.

  Onderste kerntrigram Water wat tevens belemmerd wordt door Water.
  Bovenste kerntrigram Vuur wat belemmerd wordt door Aarde.
  Betekenis kan zijn dat ik onzekerheid en angst voel en er een gebrek aan visie is of dat deze niet goed naar buiten wil komen en dat ik soms neig naar een passieve houding.

  Mee eens. Je hebt zelf al aangegeven dat onzekerheid je belemmert, en dat wordt hierin weerspiegeld. Het trigram Aarde belemmert Vuur, oftewel het hechten, je ergens aan verbinden, commitment, wordt tegengehouden door een passieve houding. Dit zijn dingen waar je iets aan kunt doen. Wat is jouw visie op astrologie & coaching, hoe zou jij het willen doen (en waarom), even los van wat de boeken vinden. Wat verbindt jou met zoiets als astrologie? Waar ligt jouw passie hierin?

  Misschien naast de studie astrologie ook een opleiding tot coach gaan volgen

  Dat kan nooit kwaad en alleen maar in je voordeel werken. Maar voor mij is het antwoord op de vraag ‘past het bij mij’ wel duidelijk: ja, het past én je mag de kleine hindernissen die er nog zijn uit de weg ruimen.

  Harmen, denk je dat ik het hexagram op deze manier goed geduid heb?

  Oh jazeker, dat gaat prima, goed gedaan. De enige tip die ik nog heb is: hou de vraag in de gaten, want daar zal de Yijing antwoord op geven. Dus probeer altijd tot een eindconclusie te komen die een antwoord is op je vraag. Anders is het makkelijk om noodzakelijke processen tegen te houden onder het mom van ‘het is er de tijd nog niet voor’ terwijl dat niet je vraag was. Stel je een gesloten vraag dan krijg je ja of nee als antwoord – met vaak nog wat leuke bonussen 🙂

  In reactie op: Hexagram 42 met regel 5 en 6 bewogen #595
  Harmen
  Sleutelbeheerder

  Wat is zelf denk en voel is dat het onderste trigram water mij zegt dat het alle kanten op gaat en kan gaan. Niets is zeker of staat vast. Misschien biedt ik teveel keuze aan in mijn praktijk.
  Het onderste trigram zegt iets over jou, hoe jij er in staat en zegt niet zo veel over wat jij naar buiten toe doet of wat je aanbiedt. Het trigram Water staat o.a. voor angsten, twijfel en onzekerheid, of een onduidelijke koers en richting. Het zou kunnen aangeven dat jij zelf nog niet precies voor ogen hebt wat je precies wilt waardoor focussen moeilijk is. Oftewel het kan inderdaad zo zijn dat je teveel keuze aanbiedt maar dat heeft eerder effect op jou dan op je doelgroep. Je wilt (neem ik aan) graag weten waardoor je praktijk niet van de grond komt én wat je daar aan kunt doen. Dan zegt dit onderste trigram dat het gebrek aan een duidelijk doel je nu parten kan spelen. Zet nog eens op een rijtje wat je wilt en waarom je het wilt, en wat je wilt aanbieden. Kijk eens of er één ding is wat je het liefst zou willen doen en maak daar een speerpunt van zodat je iets hebt wat je een focus en richting geeft.

  Het bovenste trigram Donder, wil hier misschien wel dat ik een duidelijkere keus moet maken. En vraagt wel dat ik doorzet, niet in de afwacht modus gaan zitten.
  Donder geeft aan wat je naar buiten kunt doen. En dan kan het simpelweg betekenen: meer herrie maken. Laat jezelf horen. Maar ook: probeer niet te veel na te denken over consequenties en resultaat van je acties. Donder heeft een ongebreideld soort enthousiasme waar je niet omheen kunt. Als je dat kunt laten zien is het voor je doelgroep ook duidelijk waar je voor staat en wat je te bieden hebt.

  De bewegende lijnen zitten allebei bovenin het hexagram, waarbij de 5de lijn kan aangeven dat jij zelf strak de leiding moet nemen en jezelf niet slachtoffer moet maken van omstandigheden. Jij bepaalt hoe het gaat. De 6de lijn vraagt van je om terug te kijken naar wat je tot nu toe hebt gedaan en om daar van te leren. Wat ging wel goed, wat niet en hoe kun je dat in de voor je liggende periode in je voordeel gebruiken? Het kan ook aangeven dat de huidige opzet van je praktijk niet meer voldoet en dat je moet gaan nadenken over vernieuwing. Ook daarvoor kan een stuk reflectie zinvol zijn. Dit betekent niet dat je praktijk kansloos is, het houdt alleen in dat je je weet aan te passen aan veranderende markttendensen en voortschrijdende ontwikkelingen. Het trigram Donder verandert in Hemel, ook hierin wordt het kiezen van een doel en richting benadrukt.

  In reactie op: Hexagram 27 met 3 bewegende lijnen #594
  Harmen
  Sleutelbeheerder

  En morgen houd ik het tegen de berg aan, eens kijken of die zich er in herkent.
  Om eerlijk te zijn, ik denk niet dat het er toe doet of hij zich er in herkent. Belangrijker is: herken jij de situatie en jezelf en jouw beeld van je partner in het hexagram? Tenslotte heb jij het hexagram gegooid, en niet de ander. Je loopt zelfs kans dat als je hem er mee confronteert (a la ongebreidelde Donder) dat hij zich helemaal afsluit en dat helpt jou niet bepaald verder.

  Het hexagram is bedoeld om jou inzicht te geven in de situatie en om jou een beeld te geven van het geheel waarmee jij aan de slag kan. Wat iemand anders er van vindt en of hij/zij het er wel of niet mee eens is is niet relevant. Wat levert het hexagram jou op? Dat is waar het om draait.

  In reactie op: Hexagram 27 met 3 bewegende lijnen #588
  Harmen
  Sleutelbeheerder

  als jij (Donder) ook eens de ander (Berg) zijn (of haar) zin geeft

  Mjah, als dit ‘de ander zijn zin geven’ maar uit wederzijds begrip voor de noden van de ander komt, het moet niet een ‘oké, jij je zin (grrr)’ verhaal worden want dan is er nog niets veranderd. Acceptatie door inzicht, maar geen berusting.

  In reactie op: Hexagram 42 met regel 5 en 6 bewogen #586
  Harmen
  Sleutelbeheerder

  Even voor de zekerheid: met ‘eerste trigram’ bedoel je ‘onderste’ en met ’tweede trigram’ bovenste?

  In reactie op: Hexagram 27 met 3 bewegende lijnen #585
  Harmen
  Sleutelbeheerder

  Hexagram 27
  Welke richting het op gaat kan de Yijing moeilijk aangeven, dat is afhankelijk van verschillende factoren. Verder is er niet één lijn ‘het belangrijkst’; het gaat om het totaalplaatje. Als we er van uitgaan dat het hexagram een beeld schetst van jouw relatie, en dat jij het onderste trigram bent en de ander het bovenste, dan zien we het volgende.

  Het onderste trigram is Donder, dit stelt iemand voor die van impulsieve actie en afwisseling houdt, graag vernieuwing ziet en verandering belangrijk vindt. Altijd maar hetzelfde is maar saai, vindt dit trigram. Dit trigram laat graag het oude achter zich en ziet elke dag als een nieuw begin.

  Het bovenste trigram is precies het tegenovergestelde: dat is Berg en Berg houdt alles het liefste zoals het is, speelt op zekerheid en houvast. “Het is altijd goed gegaan dus waarom iets veranderen?” Berg is betrouwbaar, stelt je niet voor verrassingen en je weet altijd wat je aan hem hebt.

  Maar voor de Donder is die Berg maar saai en gesloten, terwijl voor de Berg de Donder onvoorspelbaar en roekeloos is. Van beide partijen vraagt dit dus invoelings- en aanpassingsvermogen. Dit is niet een relatie die moeiteloos gaat omdat beide partijen hetzelfde verlangen hebben. Donder zal moeten inzien dat Berg zo nu en dan behoefte heeft aan rust, terwijl Berg zal moeten accepteren dat Donder wel eens uit de band wil springen. De twee moeten beseffen dat het verschil in behoefte geen oordeel is over de ander. Als dat lukt kunnen ze elkaar prima aanvullen.

  Het onderste trigram heeft 2 bewegende lijnen wat dit trigram enigszins onstabiel maakt: je krijgt zo een Donder die als de spreekwoordelijke olifant door de porseleinkast dendert om Berg maar aan te zetten tot beweging en openheid. Berg trekt zich daar overigens niets van aan, die sluit zich dan juist meer af en gaat in de contramine. De Donder is zo een ongeleid projectiel wat geen doel heeft behalve het uiten van de frustratie, zonder rekening te houden met de ander. Dit trigram verandert in trigram Hemel, en dit is wat het nodig heeft om weer in balans te komen. Het heeft een duidelijk doel en richting nodig, en zal een stukje leiding moeten nemen om dit surplus aan ongebreidelde energie te kunnen oplossen. Dit kan ook een gevoel van machteloosheid wegnemen.

  In het trigram Berg is de 5de lijn bewegend. Die 5de lijn benadrukt het leiding nemen door de vragensteller, maar het geeft ook aan dat het trigram Berg behoefte heeft aan zachtmoedigheid en geleidelijkheid: het trigram verandert door die 5de lijn in het trigram Wind welke staat voor kleine stapjes, geduld en langetermijnplanning. Dit trigram Wind is echter het tegenovergestelde van het onderste trigram Donder, dus de vraag is of hier wel aan voldaan kan worden. Want Berg vraagt iets wat niet in de natuur van Donder zit.

  Wat is nu de grote valkuil in deze relatie? Dat wordt duidelijk als we van de bewegende lijnen 1 trigram maken (zie p. 66 van mijn boek), en de 2de, 3de en 5de lijn maken zo het trigram Aarde – wat dan wel compleet bestaat uit bewegende lijnen dus dit is een trigram Aarde wat compleet uit balans is. En dan heb je droge onvruchtbare grond, lijdzaamheid en de slachtofferrol aannemen: “ik kan er niets aan doen, dit overkomt mij, het ligt niet aan mij” enz. Als dat gebeurt verandert er niets en blijft alles bij het oude. Dat zal Berg prima vinden, maar Donder zal dat niet lang volhouden.

  Ik hoop dat dit je wat helpt, en heb je opmerkingen, suggesties, andere visie? Laat het maar weten.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)