Workshop ‘Yijing vanuit daoïstisch perspectief’

Wanneer:
28 oktober 2017 @ 13:30 – 17:00
2017-10-28T13:30:00+02:00
2017-10-28T17:00:00+02:00
Waar:
Studio Meng
Helmersstraat 140
2513 SC Den Haag
Nederland
Kosten:
€ 50,--
Contact:
Mattijs van Katwijk
06 10 22 39 60

Vanuit het daoïsme werd de Yijing gebruikt als instrument om inzicht te krijgen in de innerlijke neidan alchemie, waarbij persoonlijke ontwikkeling in harmonie met je omgeving een centrale rol speelt. Tijdens deze workshop gaan we vanuit dit uitgangspunt de Yijing toepassen en beleven. 

Waar de confucianisten zich voornamelijk bezig hielden met de tekst van de Yijing en de later toegevoegde toelichtingen legden de daoïsten de nadruk op de symbolische beelden die in de hexagrammen te vinden zijn. Het werken met beelden vinden we in ruime mate terug in de neidan geschiften van bv. Liu Yiming en  Li Daochun, waarin wordt gesproken van de ‘de gouden pil’, ‘het zwaard van wijsheid’, ‘de jade oven’. Ook de Yijing bevat soortgelijke beeldtaal, en het is de kunst (en uitdaging) om deze beelden te zien, te herkennen en om te zetten naar praktische inzichten die je kunt toepassen. Ik zeg wel eens ‘de Yijing bevat geen woorden maar beelden’, en orakels als de Yijing werken d.m.v. die beelden. Daar gaan we in deze workshop naar kijken: de beeldtaal van de Yijing.

We behandelen o.a. de volgende onderwerpen:

  • Basiskennis van de achtergrond en geschiedenis van de Yijing
  • Betekenis en toepassing van de trigrammen voor inzicht en persoonlijke ontwikkeling
  • Betekenis en toepassing van de lijnen in een hexagram
  • De relaties tussen bovengenoemde 2
  • Hoe de Yijing praktisch en zinvol te gebruiken: wat kan wel, wat kan niet
  • Hoe ontleed je een hexagram en brei je de verzamelde informatie tot een zinvolle en begrijpelijke duiding en interpretatie van het antwoord van de Yijing.

Je leert te werken met de beelden van de Yijing: de symbolen en de verschillende lagen die er in te ontdekken zijn. Als je ervaart wat die beelden jou te zeggen hebben wordt de Yijing een open boek voor je.

De workshop wordt gegeven door Harmen Mesker. Harmen heeft al meer dan dertig jaar ervaring met de I Tjing, en geldt als expert in binnen- en buitenland. In mei verscheen zijn boek De I Tjing stap voor stap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.