Bewegende lijnen; Wenwang Gua workshop

  • Wat zijn bewegende lijnen, waarom zijn ze bewegend en wat doen ze eigenlijk?
  • Workshop Wenwang Gua

Bewegende lijnen
Wie de Yijing gebruikt is ongetwijfeld bekend met het fenomeen bewegende lijnen: Met de duizendblad- of muntenmethode kan je voor elke lijn van een hexagram een getal van 6 t/m 9 krijgen, waarbij 6 en 9 worden aangemerkt als ‘bewegende lijnen’. Die bewegende lijnen kunnen er voor zorgen dat het hexagram verandert, waardoor er een tweede hexagram ontstaat. Maar waar komt dat idee van ‘bewegende lijnen’ nu eigenlijk vandaan?

Geschiedenis
De oudste (min of meer Confucianistische) bronnen van Yijing-gebruik zoals de Zuozhuan en Guoyu, welke voorbeelden van Yijing-sessies van rond 600 v.Chr. bevatten, vertellen niets over bewegende lijnen. Ook latere bronnen uit deze filosofische stroming zeggen niet expliciet dat een lijn kan veranderen om zo een tweede hexagram te maken. De vroegste vermelding van bewegende lijnen als ‘generator’ van een tweede hexagram vinden we pas in het werk van Zhu Xi (1130-1200). Anders gezegd: het idee dat bewegende lijnen veranderen om zo een tweede hexagram te maken (het vervolg- of omslaghexagram) is niet te vinden in de klassieke Confucianistische boeken van vóór Zhu Xi.

Bewegende lijnen vanuit Wenwang Gua
Er is echter een (Daoïstische) manier van Yijing-gebruik waarbij bewegende lijnen wél een rol spelen: De najia-richting, waarbij allerhande systeempjes als de Vijf Elementen, de vijf planeten, de Chinese kalender enz. met de hexagrammen worden gecombineerd, en waar de Wenwang Gua-methode op is gebaseerd, laat bewegende lijnen wél veranderen naar een tweede hexagram. Maar wat we zien bij deze methode is dat de lijnen in het tweede hexagram effect kunnen hebben op de lijnen in het eerste hexagram. Dit komt overeen met de vroegste voorbeelden van Yijing-gebruik waarbij het tweede hexagram niet zozeer werd gezien als een eindstation (en zeker niet als de toekomst), maar als een aanvulling op het eerste hexagram: beide hexagrammen zijn twee kanten van één (Yijing-)munt. Als je hier meer over wilt weten kan je naar dit filmpje kijken (de relevante info start vanaf 5:10), of in mijn boek De I Tjing stap voor stap p. 92-96 lezen.

Het idee dat bewegende lijnen een eenrichtingsweg ➟ vertellen is in de geschiedenis van de Yijing vrij nieuw: vóór de tijd van Zhu Xi vinden we er niets over. Al zeer vroeg worden bewegende lijnen gezien als verbinding ⇔ tussen twee hexagrammen, en dit gebruik vinden we ook nu nog terug in Wenwang Gua. Zhu Xi was bekend met najia en Wenwang Gua en hij heeft het idee van bewegende lijnen dan waarschijnlijk uit deze richting van Yijing-gebruik overgenomen. Maar zoals je ziet is de toepassing van bewegende lijnen niet zo strikt of rigide als de meeste boeken het vertellen: als je ze ziet als verbindingen tussen twee hexagrammen wordt hun toepassing breder en interessanter. Meer hierover hoop ik in een nieuw filmpje te vertellen welke ik binnen nu en twee weken op YouTube verwacht te plaatsen. Daarnaast staat er over het thema ‘bewegende lijnen’ iets fantastisch en spannends op de agenda waar ik al snel meer over hoop te kunnen vertellen…

Tweedaagse Workshop Wenwang Gua
In de vorige nieuwsbrief heb ik kort beschreven wat de Wenwang Gua-methode van Yijing gebruik inhoudt, en ik had daarbij aangekondigd dat ik hiervoor een workshop zou inplannen. Dat heb ik vandaag gedaan (*laat feestmuziek klinken*) dus is het goed om nog even te vermelden wat Wenwang Gua precies is en wat je er mee kunt.

Vijf Elementen…
De Wuxing 五行, beter bekend als de Vijf Elementen, zijn in het Westen al aardig ingeburgerd. Wie zich bezighoudt met Feng Shui, Chinese astrologie of Chinese voedingsleer en geneeskunde zal ze regelmatig tegenkomen. Minder bekend is de toepassing van de Wuxing bij het gebruik van de Yijing, en dat terwijl deze combinatie al meer dan tweeduizend jaar in China wordt toegepast. Deze methode staat bekend als Wenwang Gua 文王卦, het is een methode die sterk verbonden is met Chinese astrologie en andere voorspeltechnieken uit het oude China.

Stammen & Takken…
Naast de Vijf Elementen wordt er bij Wenwang Gua gebruikgemaakt van de Stammen en Takken van de Chinese kalender, en de combinatie van dit alles levert een schat aan informatie op die je kan gebruiken voor het interpreteren van een antwoord van de Yijing. De Vijf Elementen en de Stammen en Takken worden gekoppeld aan het hexagram en de zes lijnen ervan. De tekst van de Yijing wordt niet gebruikt; alle inzichten zitten verborgen in het hexagram en de vele lagen die er via Wenwang Gua in te ontdekken zijn. De Vijf Elementen laten de dynamiek zien die in het hexagram verborgen is; relaties tussen de trigrammen, de lijnen en hexagrammen worden zo zichtbaar en vertellen je welke bewegingen er plaatsvinden in de situatie waarvoor je de Yijing hebt geraadpleegd. Als een hexagram een plaatje is, een afbeelding van een situatie, dan komt door de Vijf Elementen die afbeelding tot leven. Vooral bij relatievraagstukken zijn de Wuxing een waardevol instrument, maar ook bij algemenere vragen kunnen ze nuttige informatie geven.

…en nog veel meer
Naast de Vijf Elementen en de Stammen en Takken worden ook de zgn. ‘Six Relationships’, de ‘Six Animals’, de ‘Self & Other’ lijn gekoppeld aan het hexagram, en al deze lagen geven je extra inzicht in de situatie waarvoor je de Yijing raadpleegt. Al deze lagen werken met elkaar samen en hierdoor wordt voor veel beginners het hele Wenwang Gua systeem onoverzichtelijk: wat is nu essentieel, waar moet je beginnen, en hoe breng je structuur aan in je duiding? Dat is wat je leert in de tweedaagse Wenwang Gua workshop. 

Workshop info

Datum
– twee dagen en wel op 31 augustus en 7 september 2019

Locatie
Nieuwetijdswinkel Ladonna
Zadelmakerstraat 8
1315 AP Almere

Wil je deze oude manier van werken met de Yijing zelf leren? Geef je dan snel op! Meer informatie en een opgaveformulier vind je hier https://www.i-tjing.info/2019/06/28/tweedaagse-workshop-wenwang-gua/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.