We naderen hexagram 25: overdenksels van een Yijingist

Hoe meer er lijkt te gebeuren in een jaar hoe sneller dat jaar lijkt om te vliegen. Voor mij is er in ieder geval veel gebeurd en 2018 is dan ook omgevlogen. Ik ben mijn eigen bedrijf Yijing Research Center gestart, ben lekker aan de weg aan het timmeren, ga volgend jaar naar Amerika om workshops te geven, dus genoeg positieve veranderingen meegemaakt en neergezet om het afgelopen jaar als ‘enerverend en enthousiasmerend’ te bestempelen. Saai is het beslist niet. En het draait allemaal om de Yijing, dat magische Boek der Veranderingen uit het oude China, en Yijing is mijn ding dus dat gaat allemaal goedkomen. Ik heb er zin in.

 

Jaarhexagram

Volgens mijn Chinese maankalender heeft 2018 als jaarhexagram ‘Het Navolgen’, hexagram 17 (gebaseerd op een systeem van Shao Yong). Als dit hexagram iets moet zeggen over het mondiale thema van 2018, dan zien we innerlijke wil tot radicale verandering, de behoefte aan een omslag, snelle vooruitgang, complete vernieuwing (onderste trigram Donder), en deze wordt voorgegaan c.q. geleid door vrolijkheid, vreugde, een positieve kijk op het leven, zoeken naar zingeving, harmonie en plezier (bovenste trigram Meer). Het onderste trigram wil wel eens te agressief te werk gaan en houdt dan geen rekening met mogelijke consequenties. Het is dan de olifant in de porseleinkast. Het bovenste trigram kan de neiging hebben verantwoordelijkheden uit de weg te gaan en weg te zakken in een ‘het komt allemaal wel goed’ houding. Het onderste trigram is de oudste zoon, het bovenste trigram is de jongste dochter. Een groter contrast is bijna niet mogelijk. Het onderste trigram kan het volk zijn, het bovenste trigram de leiders. Beide partijen hebben tegenovergestelde belangen waarbij de een de ander niet begrijpt. Het is niet een noodlottig hexagram, het schetst alleen een situatie van verwarring en onbegrip.

 

2019 heeft als jaarhexagram ‘Het Onverwachte’, hexagram 25, en om bij dat hexagram te komen moet bij hexagram 17 de bovenste lijn veranderen. Voor 2018 was de zesde lijn dus de lijn waar de nadruk op werd gelegd. Dit is de lijn van de afronding, de lijn die aangeeft dat een proces of fase ten einde loopt en dat zich een nieuw begin gaat aandienen. De bovenste lijn kijkt terug en probeert lering te trekken uit de ervaring van het voorbije jaar. Bij de bovenste lijn hoort het trigram Meer (zie pag. 64 van mijn boek De I Tjing stap voor stap). Deze lijn versterkt daarmee het bovenste trigram waardoor de teneur nog meer neigt naar plezier en de kop in het zand steken. Maar een zesde lijn geeft ook aan dat deze houding op zijn einde loopt en al snel niet meer zal werken.

 

Bij hexagram 25 is ten opzichte van hexagram 17 het onderste trigram niet veranderd, dat is nog steeds Donder. Maar het bovenste trigram is wél veranderd – het is het trigram Hemel geworden: leiderschap, een doel, een richting. Dit sluit beter aan bij het onderste trigram, want Hemel is de vader, en de oudste zoon volgt deze. Het risico dat Hemel loopt is dat het bij ideeën blijft en er niets uitgevoerd zal worden, want voor die uitvoering heeft het yin nodig en dat bezit Hemel van nature niet. In het hexagram kan Donder dat wel leveren, alleen gaat het dan wel op de manier van Donder: snel, radicaal, en niet met kleine stapjes.

 

Om te weten welke lijn of lijnen in 2019 de nadruk krijgen moeten we kijken naar het jaarhexagram van 2020. Dat is hexagram 36, en het verschil tussen hexagram 25 en hexagram 36 is dat de derde t/m zesde lijn allemaal omslaan, Dit betekent een verandering voor alle partijen: Donder wordt Vuur, Hemel wordt Aarde. Donder kan minder radicaal worden door zich te verbinden aan dat wat hem voedt, commitment laten zien en objectief verlangen naar de waarheid (Vuur). Hemel kan minder rechtlijnig worden en zijn dictatoriale trekjes kwijtraken door concretisering en haalbaarheid te onderkennen, en de uitvoering te richten op de noden van het volk (Aarde). Vier bewegende lijnen is echter niet niks en zo’n verandering gaat dan ook vaak met flink wat botsing en schuring, temeer daar Donder en Hemel twee sterke partijen zijn die niet snel zullen toegeven. Vanuit deze hexagrammen bekeken is 2019 de voorbereiding op verandering die moet leiden tot een situatie waarin yang verandert in yin, want hexagram 25 is uitgesproken een mannelijk hexagram terwijl hexagram 36 nadrukkelijk yin, vrouwelijk is.

 

Dit alles valt volgens mijn kalenderboek onder een tien-jarige cyclus welke in 2014 is begonnen en in 2023 ophoudt. Deze periode wordt gesymboliseerd door hexagram 18, Het Werk aan het Bedorvene. 

 

Ik denk dat we het trigram Donder in 2018 terugzagen in de radicale standpunten waarin geen compromissen kunnen worden gesloten. Je bent voor of je bent tegen. Als hexagram 25 iets zegt over 2019 dan zal er in dat opzicht nog niet veel verandering zijn, maar wordt er wel naar verandering toegewerkt. 2018 kende één bewegende lijn, 2019 kent er wel vier. Dat maakt 2019 bij uitstek het jaar van (mede door Donder snelle) veranderingen op vele niveaus. Zie ik het somber in? Nee hoor, absoluut niet. Verandering is soms nodig, en verandering is goed als ze gedragen wordt door alle partijen. Ik denk dat in 2019 hier naartoe zal worden gewerkt en dat vind ik een mooi vooruitzicht.

 

Workshops

Ook een mooi vooruitzicht zijn de workshops die er in 2019 aan zitten te komen! Hierbij een overzicht.

 • Workshop ‘De Kracht van de Hexagrammen’ (12 januari 2019, Almere)
  De Yijing is meer dan alleen maar tekst. In de hexagrammen van het boek zit een wereld verborgen die je een schat aan informatie geeft over je situatie en de kwestie die je aan het boek voorlegt. In deze workshop leer je de betekenis van de hexagrammen, hun opbouw en de systeempjes die er aan ten grondslag liggen: na deze dag weet je hoe je de trigrammen, de lijnen en alle relaties die ze met elkaar hebben praktisch kunt gebruiken. Opgeven: klik hier.
   
 • Cursus ‘Leren werken met de I Tjing’ (start 23 januari, Brugge, België)
  Tijdens deze cursus van zes avonden leer je hoe je de Yijing kunt gebruiken. Je leert hoe de antwoorden worden verkregen, en hoe je ze met verschillende methodes kunt interpreteren om tot een zinvolle uitkomst te komen. Opgeven: klik hier voor contactinformatie.
   
 • Workshop ‘Het mysterie van de Yijing: werken met de tekst-symbolen’ (16 februari 2019, Almere)
  In de cursussen en workshops van Yijing Research Center wordt veel aandacht besteed aan de hexagrammen, de trigrammen, de lijnen en alle onderlinge verbanden die hier tussen te ontdekken zijn. Maar de basis van de Yijing bestaat niet alleen uit die onderdelen: elk hexagram en de lijnen ervan is tevens voorzien van een stukje tekst welke een extra laag aan betekenissen en verdieping bevat. Deze workshop gaat in op die tekstuele laag van de Yijing, die voor veel gebruikers van het boek tevens de meest raadselachtige laag van het boek is. Opgeven: klik hier.
   
 • Tweedaagse All-In Yijing Astrologie Intensive (15-17 maart, Conferentiecentrum Samaya, Werkhoven)
  Yijing Astrologie transformeert een Chinese horoscoop naar meerdere hexagrammen uit de Yijing. Deze geven vervolgens inzicht in het karakter, de aanleg en de levensloop van de persoon in kwestie. Yijing Astrologie geeft tevens voor elk jaar, elke maand, en zelfs elke dag in iemands leven een hexagram wat inzicht verschaft in de betreffende periode uit het leven van de persoon. Opgeven: klik hier.
   
 • 2-day Yijing Workshop Intensive (23-24 maart 2019, New York)
   
 • Yijing Workshop (29 maart 2019, Chicago)
   
 • Workshop Practical Application of the Book of Changes as a Tool for Diagnosis in Chinese Medicine (30-31 Maart 2019, Chicago)

Tot slot

Heb je mijn laatste YiTube filmpje al gezien? Hierin behandel ik veelvoorkomende aannames en gebruiken waar menige Yijinger zich aan vastklampt. Mijn jongste zoon Sylvian heeft een en ander visueel uitgebeeld. Je kunt het filmpje hier bekijken.

In toekomstige nieuwsbrieven wil ik graag ingaan op vragen van lezers. Dus heb je vragen over de Yijing, of snap je een antwoord van de Yijing niet, laat het mij dan (al dan niet anoniem) weten. In een volgende nieuwsbrief zal ik er dan op ingaan. 

2 reacties:

 1. Graag wat uitleg over hexagram 20. Trigram wind over Trigram aarde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.