Neidan Trigram Dobbelstenen

Bijna iedereen die de Yijing gebruikt kent de twee meestgebruikte methoden voor het verkrijgen van een hexagram: de methode met drie munten en het Duizendblad (beide methoden worden uitgebreid beschreven in De I Tjing Stap voor Stap). Van oudsher zijn er in China ook andere methoden bekend om een hexagram te krijgen: je kunt bijvoorbeeld een geboortehexagram berekenen aan de hand van je geboortedatum, of je kunt een situatie omzetten naar een hexagram (de bekendste methode hiervoor is Meihua Yishu 梅花易數, ‘Pruimen-bloesemnumerologie’). Maar er zijn ook andere methoden om het toeval een dikke vinger in de pap te laten houden.

Eén van de methoden die in China steeds meer wordt gezien is het gebruik van trigram dobbelstenen. Deze zeskantige dobbelstenen met alle acht trigrammen (kan dat? Ja, dat kan) zijn mooie hulpmiddelen als je op een speelse manier wilt leren werken met de trigrammen, waarbij je tegelijkertijd ook nog mooie antwoorden krijgt. De gebruikelijke methode die wordt aangeraden bij deze methode is om twee dobbelstenen te gooien en te kijken welke kant boven ligt – dat zijn dan de twee trigrammen van je hexagram. Er zijn dan -nogal omslachtige- regels bedacht die bepalen hoe je moet omgaan met een dobbelsteen die niet recht voor je ligt waardoor het in bepaalde gevallen onduidelijk kan zijn welk trigram het voorstelt. En wil je een bewegende lijn dan moet je er nog een extra ‘normale’ dobbelsteen bijpakken om één (en niet meer dan één) bewegende lijn te forceren (ook bij Pruimenbloesemnumerologie heb je altijd één bewegende lijn en daarom wordt deze dobbelsteenmethode daar wel mee vergeleken). Dit werkt allemaal prima, maar je kan ze ook op een andere manier gebruiken, waarbij de kans op bewegende lijnen wat meer variabel is, net als bij de muntenmethode of het Duizendblad, zodat je ook geen of meer dan één bewegende lijn kunt krijgen.

Elke methode heeft zijn consequenties, en bij deze dobbelstenen is de consequentie dat de kans op een hexagram met daarin een van de trigrammen Hemel ☰, Aarde ☷, Water ☵ of Vuur ☲ wat groter is dan een hexagram met Donder ☳, Berg ☶, Wind ☴ of Meer ☱. Daarom noem ik deze dobbelstenen Neidan Bagua Touzi 內丹八卦骰子, ‘Neidan Trigram Dobbelstenen’, want binnen de daoïstische neidan innerlijke alchemie spelen de trigrammen Hemel, Aarde, Water en Vuur een belangrijke rol (lees hiervoor maar eens de prachtige boeken van Rob Tans en zijn vrienden: De Zhongheji en Het Gouden Elixer). Dit hoeft niet problematisch te zijn. Toen ik de Yijing vroeg wat -ie vond van deze methode kreeg ik (via de dobbelstenen, jawel) hexagram 17 ䷐, Het Navolgen, met de 5de en 6de lijn bewegend. Een hexagram wat niet een van de neidan trigrammen bevat. Ik vond het een mooi en bemoedigend antwoord. In dit filmpje leg ik uit hoe je de dobbelstenen gebruikt.

Wil je ook deze nieuwe manier van Yijing raadplegen gebruiken dan kan je de dobbelstenen bij mij bestellen. Voor € 12,50 inclusief verzendkosten, een luxe opbergzakje en een beschrijving-met-plaatjes hoe ze te gebruiken stuur ik een setje van vier dobbelstenen naar je toe. Je kunt hiervoor onderstaand formulier invullen.

 

Bestellen Neidan Trigram Dobbelstenen

 

Naar dit adres worden de dobbelstenen opgestuurd.

Een setje bevat 4 dobbelstenen, een opbergzakje + handleiding.

Een moment geduld aub.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.